Wild en ongeschonden Alaska

De Nationale Parken

De hele natuur van Alaska is op zich al een bezienswaardigheid, waardoor de nationale parken uiteraard niet kunnen ontbreken in deze staat. Stuk voor stuk zijn deze op eigen gelegenheid te bezichtigen, maar u kunt bijvoorbeeld ook meegaan op een excursie als u dat liever hebt.

De twee bekendste parken zijn het Glacier Bay National Park en het Denali National Park. Het Glacier Bay National Park ligt eigenlijk pal aan de kust van Alaska in het zuiden. Hier ziet u onder andere magische ijsbergen die in de baai ijs afzetten. De dieren die u hier onder andere kunt spotten zijn watervogels, walvissen, sneeuwgeiten, herten en beren.

Daarbij heb je het Denali National Park dat centraal in Alaska ligt en is vernoemd naar de Denali, ofwel de grootste berg van Noord-Amerika. Wat u hier voor dieren kunt aantreffen zijn onder andere elanden, wolven, beren en rendieren.

Deze twee parken zijn de bekendste van Alaska, maar daarnaast heb je nog een heleboel andere parken zoals: het Gates of the Arctic National Park, Katmai National Park, Wrangell-ST. Elias National Park en het Kenai Fjords National Park.

Glacier Bay National Park

Anchorage (de grootste stad van Alaska)

Anchorage mag dan wel niet de hoofdstad zijn van Alaska, maar het is wel de grootste stad van deze staat. Het heeft echter wel de uitstraling en ook de voorzieningen van een echte hoofdstad, aangezien zij musea heeft als het Alaska Native Heritage Museum en het Anchorage Museum. Dit zijn de grootste en ook gelijk de mooiste musea van de hele stad. U kunt hier ontzettend veel terug vinden van de geschiedenis (goudkoorts) evenals de cultuur (Eskimo’s en indianen) van de stad.

Ook rondom Anchorage zijn er talloze parken waar u bij wijze van spreken kunt skiën, bergbeklimmen en wandelen. Wat echt bijzonder is, is de Alaska Aerial Tram. Dit is een kabelbaan die u maar liefst naar zevenhonderd meter hoogte brengt.

Portage Glacier

Ten zuidoosten van de stad Anchorage (in het zuiden van Alaska) kunt u de Portage Glacier vinden. Dit is dé bekendste gletsjer van deze staat. De gletsjer, die voorheen Portage Valley heette, is door het water van de gletsjer veranderd in een waar gletsjermeer. Waar u echter het mooiste uitzicht krijgt, is op een boottocht over het meer zelf. Maar een wandeling langs de oevers is zeker de moeite waard.

Bij de gletsjer is een bezoekerscentrum aanwezig, waar u van alles kunt vinden over het meer, de gletsjer en het Chugach National Forest, dit is het nationale park waar u de gletsjer kunt vinden.

Tenakee Hot Springs

Deze bezienswaardigheid ligt toevallig ook in het zuidoosten van Alaska, dichtbij de hoofdstad van de staat Juneau. Hier vind u het kleine plaatsje Tenakee Springs met circa honderd inwoners, wat bekend staat om haar vele natuurlijke warmwaterbaden. Er zijn badhuizen, waarin u heerlijk kunt ontspannen en genieten van de waterbron met een temperatuur van zeker veertig graden Celsius.

Het plaatsje heeft een typisch zeeklimaat, waardoor u er zeker grote delen van het jaar kunt verblijven. Maar behalve de warmtebronnen die het plaatsje u biedt, heeft u er ook goed de gelegenheid om bijvoorbeeld walvissen te spotten, hiken, kajakken of gewoon te wandelen.

Skagway en Liarsville Goldrush Camp

Eveneens in het zuidoosten van Alaska, in de buurt van de Canadese grens ligt het goudzoekersstadje Skagway. Het stadje ligt aan de voet van een bergmassief en is daarmee een van de droogste plekken van de staat. Zoals gezegd is Skagway een echt goudzoekersstadje, die ook echt in die staat is teruggebracht. Het Liarsville Goldrush Camp doet deze tijden nog eens extra herleven.

De Alaska Zoo

Dé dierentuin van Alaska is uiteraard gelegen in Anchorage, de grootste stad van de staat. De Alaska Zoo heeft met een bezoekersaantal van ruim 200.000 per jaar een attractie die je eigenlijk absoluut niet kan overslaan. In 1969 vierde deze dierentuin haar bestaan en tot op de dag van vandaag, heeft het nog altijd de meest inheemse dieren van Alaska. Maar zij heeft nog meer te bieden. Denk maar aan prachtige soorten als sneeuwluipaarden, yaks, kamelen en zelfs de Siberische tijger.

Sowieso is deze dierentuin een van de leukste bezienswaardigheden van Alaska. Zij richt zich niet enkel op alleen maar mooie dieren, maar juist ook op rehabilitatie, onderzoek en educatie van gewonde en dieren die wees zijn geworden. Veel dieren hier zijn als gewond of wees binnengebracht, en als dit natuurlijk mogelijk is worden zij zoveel mogelijk weer losgelaten in het wild.

McCharty/Kennecott Mines

Het kleine dorpje McCarthy en de kopermijnen van de Kennecott Mines zijn populair geworden door de Discovery-serie Edge of Alaska.

Ga de schitterende natuur verkennen en uiteraard de mijnen bezoeken met hun bijzondere okerrode gebouwen. Wat hierbij een absolute aanrader is om een flightseeing tour over de omgeving te maken.

Fairbanks Aurora Ice Museum

Dit museum ligt in de gelijknamige stad ‘Fairbanks’ en is een heel bijzonder museum. Dit is ook gelijk absoluut een van de allerleukste bezienswaardigheden die Alaska kent. De thuisbasis van ’s werelds grootste ijsomgeving ter wereld (het Aurora Ice Museum) is het Chena Hot Springs Resort. Het museum bestaat uit maar liefst meer dan 1000(!) ton sneeuw en ijs.

In januari 2005 werd het museum opgezet, waarbij de temperatuur nog altijd -7 graden Celsius is. De ijzige kou waarin het museum is gehuld, wordt tevens in de zomertemperaturen door een gepatenteerde absorptiekoeler bijgehouden.

Een aantal kunstwerken van ijs die hier staan, zijn door meervoudig wereldkampioen Ice Art Steve Brice geproduceerd. In de bar van het museum; Aurora Ice Bar kun je zelfs nog iets drinken uit een van ijs gemaakt glas. Het museum is het gehele jaar te bezoeken, doordat er speciale technologie wordt ingezet om het bestaan hiervan in stand te kunnen houden.

Mocht u nu nog op zoek zijn naar een leuke rondreis in Alaska, dan zit u hier ook zeker goed! Voor alle rondreizen kunt op deze pagina terecht. 

SNP Natuurreizen - Verenigde Staten